Nijkamp wint Desem award

Nijkamp wint Desem award

Wageningen – Vandaag zijn de winnaars van de Desem Awards in de categorieën gevuld en ongevuld desembrood bekend gemaakt. Nijkamp, De Echte Bakker met winkels in Holten en Zutphen heeft gewonnen in de categorie ongevuld desembrood. Martin Nijkamp deed voor het eerst mee aan deze competitie en haalt meteen de hoofdprijs. In de categorie gevuld desembrood ging de Award naar Jorink, De Echte Bakker uit Raalte.

De strijd om de Desem Awards werd dit jaar gestreden bij Davo Stadsbrouwerij in Deventer en Brouwerij Maximus in de Meern. Niet geheel toevallig omdat brood en bier een gemeenschappelijke deler hebben, namelijk fermentatie. In het winnende brood van Nijkamp is dit ook zeker te proeven! De keuring werd uitgevoerd door Boulanger en lid van het Nederlands BoulangerieTeam, Gerard Vreugdenhil en Marco van Scheijndel, technisch adviseur van GildePartner en desemspecialist Puratos. De keurmeesters spreken van een goed niveau van de inzendingen. Vreugdenhil: “Het brood van Nijkamp heeft gewonnen op de smaak en aroma. Dat is een belangrijk onderdeel bij desembrood.”

Onvoorstelbaar

Martin vindt het onvoorstelbaar dat hij de eerste prijs gewonnen heeft. Maar als hij vertelt wat hij allemaal gedaan heeft om dit brood te bakken is het beter te begrijpen. “We hebben een leerling bakker, Thijs Oltman, die helemaal gek is van desembrood. Zijn enthousiasme werkte zo aanstekelijk dat we alles in onze bakkerij ingericht hebben om deze broden te kunnen bakken. Het inschietapparaat is weer op orde gebracht en we hebben een speciaal stenen vloer in de oven gelegd, wat zorgt voor die heerlijke aroma. Thijs heeft advies ingewonnen via de vakliteratuur van Robert van Beckhoven en toen zijn we begonnen met oefenen. Na een aantal maanden wilden we nu weten waar we stonden en schreven we in voor de keuring. Dat we dit niveau al halen is echt geweldig.”

Prijsuitreiking

Martin en Ingrid ontvangen de Award op maandag 11 juni uit handen van Bart van Gelder van GildePartner Puratos en Ron Brinkhuis van het Echte Bakkersgilde. Het desembrood met bier is natuurlijk al volop te proeven in de winkels van Nijkamp en met een flesje bier en een setje bierviltjes is het een heerlijk Vaderdagcadeau.

Meer nieuws